Acil Durum Eylem Paketi - Stres Anında Hayat Kurtaran 5 Yöntem

İlk olarak benim için çok heyecanlı ve gurur verici bir gelişmeyi paylaşarak başlamak istiyorum: Geçtiğimiz hafta Hürriyet'te iki yazım yayınlandı! Yayınlanan Duyurular bölümünden veya aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzla yakın iletişim kurmanın 6 yolu! Öncelikli beklentisi hediyeden çok sizinle vakit geçirmek

Tatilde çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirmenin 5 yolu -Eğlenmeye bakın. Beraber ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız önemli!

Evettt, şimdi gelelim bu haftanın bültenine:

-Bir dakika önce çok keyifli hissederken bir anda enerjinizin düştüğü anlar yaşamışsınızdır, değil mi?

-Peki ya, “Sakin ve keyifliyim” derken bir anda stresten kızardığınız, terlediğiniz, ellerinizin titrediği anlar?

-Ya da adına “panik/stres” bile deme fırsatı bulamadan tetiklendiğiniz, “kaç veya savaş” (fight or flight) veya “don” (freeze) durumlarına girdiğiniz zamanlar?

Pazartesi günü internet bankacılığını kullanmak için Türkiye hattımı telefona takmamla bankadan gelen mesajlarla karşılaştım; Roma'da 319 Euro alışveriş size ait değilse bizi arayın, xxx.bo sitesindeki 298 Euro alışveriş size ait değilse bizi arayın! "Neler oluyor?" diye ilk şoku atlattıktan sonra hemen bankanın müşteri hizmetlerini aradım. Kartı kapattılar ve bana son 10 güne ait bir sürü başka harcamayı sıralamaya başladılar. Ben biraz şaşkın ama sakin bir şekilde, "Bunların hiçbiri bana ait değil, ne yapmalıyım?" diye sordum. Bana söylenen evrakları hazırladım, hatta akşam saatleri olduğu için scan edemiyordum, fotoğraflarını çektim, pdf e çevirdim ve bankaya e-mail ile ulaştırdım. (Aynı gün içerisinde)

Binlerce liralık bana ait olmayan harcama kaydı!!!

Neyse ki, Acil Durum Eylem Paketim yanımdaydı;)

Hepimizin,

-Bizi sakinleştirecek,

-Enerjimizi tekrar yükseltmemizi sağlayacak, 

-İstediğimiz şeyler için adımlar atmamıza yardımcı olacak,

-Yaratıcılığımızı destekleyecek"
Acil Durum Eylem Paketi
olmalı.

Bu olayda benim bu kadar sakin kalmamı, ağlama krizlerine girmememi (ki daha önce yaşasam kesinlikle öyle olurdu), yapmam gerekenleri yapıp çok net bir dilekçeyle başvurmamı ve "Koray benim şimdi ağlamam mı gerekirdi ben şaşkın ama sakinim:)” diye konuşmamı sağlayan “Sevil'in Acil Durum Eylem Paketi"ni sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım size de hizmet eder!

1) Doğru Soruyu Sormak

Örneğin telefonumu açtım, gelen mesajları gördüm. O anda 

"Yaaa bu NEDEN benim başıma geldi?”

"NEYİ yanlış yaptım?" 

"Ben bunu NEDEN çektim?" demedim; 

"İşlerin yoluna girmesi için NE YAPABİLİRİM?" "NASIL düzelir" diye sordum. 

Kime mi?

Evrene/Tanrıya, Koray'a, Bankadaki telefonumu cevaplayan kadına.Neden? Çünkü ihtiyacım olan PROBLEMİ bulmak değildi, CEVABA ulaşmaktı.

Doğru soru seni "CEVABA" götürür, yanlış soru ise seni "SORU"da tutmaya devam eder.

2) Nefes Almak

Kalp atış ritmimin hızlandığını hissettiğim anda kendime "Sevil panik seni çözüme ulaştırmayacak, tam tersi yaratıcılığını, farklı opsiyonları görmeni, destek bulabileceğin kanalların kim olduğunu anlamanı engelleyecek" dedim ve dilekçe işlemlerine geçmeden önce aşağıdaki basit ve etkili nefes tekniğini uyguladım. 

Bacakların çapraz bağdaş pozisyonunda otur. Başparmağınla işaret parmağını birbirine bastır ve kollarını bacaklarının üzerine uzat. Nefes alırken 8 sefer halinde burundan alıp, tek seferde yine burundan nefesi vereceksin. Eğer bu nefes seni zorluyorsa 4 seferde alıp yine tek seferde burnundan nefesi verebilirsin. 

Kendini nefese bırak. 3 dakika uygula ve farkı hisset.

3) Meditasyon

"Korku sadece kendi gücüne dayandığının işaretidir" (Gabriel Bernstein)

Korku hissettiğim anda ilk yaptığım bu sözü hatırlamak.
Korku, egonun sesidir: Acaba iade ederler mi? Ne kadar sürecek? Ya olmazsa?……

Gözlerimi kapattım, uzun derin nefesler aldım ve teslim ettim: "Ben benden bekleneni yapacağım. Lütfen en kısa sürede çözümlenmesini sağla. Sana bırakıyorum. Benim başka yapmam gereken var ise lütfen göster."

Ve 5 dakika uzun derin nefes alıp, verdim. 

Gözlerini kapat, uzun derin nefesler alarak herbir nefeste gevşemeye başladığını hisset. Bırak endişe ettiğin neyse Evren çözmek için yardımcı olsun ve duyman gereken neyse onu duy. Herşeyi tek başına yapmak zorunda değilsin!

4) Mola vermek

İşlerin yetişip yetişmeyeceğinin stresini hissettiğim anlarda, zihnim düşüncelerimi seçemeyeceğim kadar yoğunsa, “mola veririm”. Bazen Türk Kahvesi ile keyif yaparım, bazen sevdiğim bir kitabı rastgele açarak 3-5 sayfa okurum.

Stresli ve yoğun hissediyorsan; “mola ver!”. Enerjini tekrar yükseltmek ve daha verimli hareket etmek için bu anlara ihtiyacın var.

5) EFT/Tapping -Duyguları serbest bırakmak-

EFT yi daha önce uyguladıysanız kesinlikle Acil Durum Eylem Paketinizde yer almalı. En stresli anlarınızda, hiçbirşey düşünemeyecek durumda hissettiğinizde bile işe yarar. Sadece gösterilen noktalara parmak uçlarınızla vurun, bırakın teknik stresinizi dönüştürsün.

Daha önce hiç eft yapmadıysanız New York Times best seller Nick Ortner’ın 4 dakikalık tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Eğer İngilizce olması sebebiyle rahat hissetmiyorsanız, hemen bir alternatif çözüm:) Videodaki akışı takip edin, başlangıç cümlenizi “Stresli ve bunalmış hissetmeme rağmen, kendimi tamamen seviyor ve onaylıyorum” diye kurun. Kaşın başlangıç noktasından itibaren yaptığınız vuruşlarda da sadece “şu anda hissettiğim stres” diyebilirsiniz. (EFT tekniği hakkında daha detay bilgiye fearlesslovemuch'dan ulaşabilirsiniz.

Stresli hissediyorsan, stresinin üzerine “tık tık la!” :) Meridyenlerde biriken duyguları serbest bırak.

Eğer çevremiz bizim modumuzu tanımlarsa, hayatımız lunaparktaki roller coaster lara benzer. Eğer hayatımızı dengeli ve keyifli, mutlu geçirmek istiyorsak; içsel enerjimizi yönetebilmeyi başarmalıyız!

Stresi serbest bırakmak ve tekrar enerjinizi yükseltmek için siz de Acil Durum Eylem Paketi hazırlayacak mısınız? Böyle durumlarla karşılaşınca uyguladığınız bir teknik var mı? Bültenle ilgili düşüncelerinizi, sizin Acil Durum Eylem Paketlerinizi duymayı çok isterim! Aşağıdan iletebilirsiniz;)

Stressiz ve keyifli hissettiğiniz bir hafta olsun!

Daha az kork, Daha çok SEV ve Daha fazla İZİN VER❤️

Sat Nam,

Sevil

Not: Dilekçemin bankaya ulaşmasının üzerinden 48 saat geçmeden banka bütün işlemleri tersine çevirmişdi. Forumlardan okuduğum kadarıyla 2 hafta-2 ay arasında süren bu işlemlerin bu kadar kısa sürede hallolmasında ve o 2 günü de keyifli geçirmemde yardımı dokunan acil durum paketime teşekkür ederim:)