Hatalarını neden sevmelisin?

Elimde sihirli bir değnek olsa, hemen bugün potansiyelini yaşamanın önündeki en büyük engellerden olan "hata yapma korkusunu" senden almak isterdim. Dikkat edersen; hata yaptığın durumları, hata yapabilme ihtimalini ya da hatayı ortadan kaldırmak isterdim değil; çünkü hata yapmanı istiyorum. Hata yapmanı, denemeni, adım atmanı, risk almanı istiyorum. Hayallerin seni bu adımların sonunda bekliyor! O zaman; benim sihirli değneğim "emaillerim" diye düşündüm ve bu email ile senin hata yapmak ile barışmanı sağlamaya karar verdim! :)

Hatalarını neden sevmelisin?

1- Sev çünkü bu senin denediğini gösterir
Hata mı yaptın?
Oleyyyyy! Tebrikler!
Cesaretin için, adım attığın için, bugün dünden bir adım daha ileride olduğun için kocaman alkışşş!
Attığın adım ne olursa olsun sana bir şey öğretti.
Öğrendiğin bilgiyi alıp, gelecekte bunu doğru yönde kullandığın sürece; hata yapmış olamazsın ki!
Koray ile "zaman makinesi" üzerine konuşuyorduk. "Ne zamana gitmek isterdin?" diye sorduğunda cevap veremedim. Eskiden sürekli olarak geçmişteki bir şeyleri değiştirmeye kafasını takan biri olarak, bu beni şoka soktu. :)))
"Kullanmazdım" dedim.
Çünkü geçmiş her şey beni bugüne getirdi. En ufak bir şeyi bile değiştirsen, bugünün aynı olmaz ki! Bugünüm "mükemmel" olduğu için değil, daha yapacağımız çok ilerleme var, ama bugünümde o kadar çok kazanım ve güzellikler de var ki; biliyorum ki geçmişteki hatalarımdan öğrenerek bunları yarattım. Neyi yapmamam gerektiğini öğrenerek ne yapmam gerektiğini buldum. Bunları değiştirmek istemiyorum.
Bugününde sevdiğin birkaç şeyi düşün şimdi. Geçmişteki bütün anların bunların yaratımına aracılık etti. Hataların da dahil!
Çok önemli bir şey söylemem lazım sana; hatadan bu kadar korkulmasının en temel nedeni bu yanlış anlama:
"Hata yapmak" ile "Hata olmak" yani hatayı bir karakter özelliğiymiş gibi içselleştirmek farklı iki şey.
Hata yapabilirsin bu senin karakterini, senin yeteneklerini, senin kim olduğunu göstermez!!! Sadece "denediğini" gösterir ki; bu da alkışlanacak bir şey.
Ne kadar çok insanın olduğu yerde kaldığını, denemekten bile korktuğunu bir bilsen! Bütün başarılı insanlar hata yapmıştır! BÜTÜN!
Bugün ne yaşıyor olursan ol; eğer ilerlemeyi, büyümeyi, gelişmeyi seçmişsen, hatanı seni daha iyi bir sen yapmak için önündeki bir basamak olarak gör ve cesaretin için kendini kutla!

Hatanı sev çünkü seni bugüne getirdi

2- Sev çünkü üzerindeki baskıyı kaldırdı
İlk defa kendi arabamı aldığımda (sıfır, 2008 Volkswagen Polo) üzerimde nasıl bir stres vardı anlatamam:)
-Ben daha araba kullanmayı bilmiyorum ki!
-Ay araba sıfır km, en ufak bir çizik olsa üzülürüm (ki içten içe biliyorum nasıl olsa çizilecek)
-İstanbul trafiğinde delilik bu yaptığım...

Araba daha 8 günlükken kaza yaptım!
Otobüs sol aynamı aldı götürdü (çok sevdi galiba:))
Ve durum tamamen benim hatamdı! Yan yoldan çıkarken başımı çevirip bakmamıştım bile.
Ama bu hata üzerimdeki "kaza yapmamam gerek, sıfır araba" baskısını aldı götürdü ve sonraki günlerde çok daha rahat arabanın başına geçtim.
1- Çünkü artık baskı kalkmıştı:) Kaza yaparsam ne olur? Ya kaza yaparsam? Aman aman dikkat modu geride kaldı:)
2- Kaza yaptım, polis raporu tutuldu, sigorta ile neler yapmam gerekiyor gördüm öğrendim. Yani tecrübe elde ettim. Bilinmezlik ortadan kalktı. Araba kullanırken mutlaka dikkat etmem gereken bir şeyi daha öğrendim. Bilinmezlik stresi de böylece geçti, gitti.

Ne oldu hata yaptın; eee sonra?
Düşündüğünden daha güçlüsün!
Sen "Hata yaptım tamam oynamıyorum" diye söyleyip bırakmadığın sürece, oyun devam ediyor ve hep devam edecek!

Şunu fark etmeni istiyorum;
-Arabayı güzel kullanmalıyım ile Araba ile kaza yapmamalıyım arasında ciddi fark var.
Birisi sürekli olarak korku ile üzerinde stres yaratırken ve senin potansiyelinin önünde dururken, diğeri sevdiğin, istediğin için kendine verdiğin bir hedef.
Ben o kazadan sonra artık "keyifle, güvenle, zevkle" araba kullanmaya odaklanabildim:) Ve çok şükür bugüne kadar da bir daha kaza yapmadım.

Hatanı sev ve olmamasını istediklerine değil "isteklerine" odaklan!

Hiç hata yapmamış birisi olmaktansa, hata yapmış, denemiş, çabalamış, öğrenmiş, ilerlemeyi seçmiş ve HAYATI YAŞAMIŞ biri olmayı tercih ederim. Üstelik eğer hatalarından öğreniyorsan, onlara "hata" demek bile ne kadar doğru, sence de tartışma konusu değil mi? Hata yapmak konusunda senin düşüncelerin ne? Hatalarını sevmeye var mısın?
Aşağıdan paylaş bizimle.
Bu bülten ile ilham olmak istediğin, adım atması konusunda cesaretlendirmek istediğin ve tabii ki hatalarını sevmesini istediğin arkadaşların var mı? Lütfen aşağıdaki sosyal medya butonları aracılığı ile paylaş.

Adım at, hata yap ve devam et!

Sevil
İstediğin Hayatı Yarat